top of page

Fysiska handelsplatser fortfarande viktiga för konsumenter


en person med en klocka som tittar på upphängda kläder

Köpcentra och gallerior drabbades hårt under värsta Coronakrisen. Många butiker, caféer och restauranger tvingades slå igen, och flera kedjor gick i konkurs.

Nu verkar det dock vända lite. Besökarna har börjat komma tillbaka. Och vissa delar av detaljhandeln går bättre någonsin; sport, bygg och heminredning till exempel.

Med ändrade köpvanor måste gallerior och köpcentra förändras och utvecklas. Men det ger också ökade möjligheter att locka nya kunder.


De senaste åren har konsumenternas förväntningar ökat på att handeln ska jobba hållbart. Till exempel växer trenden med secondhand-shopping, inte bara kläder, utan inom fler kategorier. Nu öppnar bland annat IKEA sin första secondhand-butik i Sverige, helt enligt rådande konsumentbehov. Redan etablerade secondhand/vintage kedjor som Röda Korset och Stadsmissionen utökar och flyttar in i gallerior där nedlagda butiker förut fanns.

ett diagram som jämför fördelar med nätbutiker och fysiska butiker

En annan tydlig trend är att rena e-handlare öppnar fysiska butiker och showrooms.

62 % av konsumenterna anser att fördelen med fysiska butiker är att få se och känna på produkterna. Och det går inte att komma bort från denna konkurrensfördel; att den fysiska butiken utgör en personlig kontaktpunkt där man kan se varorna "irl", vilket även visat sig ökar förtroendet. Det är en marknadsföringsmöjlighet som har ett stort värde för alla detaljhandlare. Det kommer givetvis inte locka tillbaka alla kunder offline – handlare får snarare lära sig dra nytta av att kombinera det fysiska och digitala. Det finns t ex studier som visat på att om en e-handlare öppnar en fysisk butik, kommer online-trafiken från lokala invånare att öka med cirka 50 procent inom några veckor efter butiksinvigningen.


Detaljhandeln transformeras och galleriorna med den. Även Gallerian i Stockholm satsar på att bli en mötesplats snarare än ett shoppingcenter. På det övre planet samlas nu ett antal aktörer under temat hälsa och välmående. Fler blandar olika verksamheter i samma lokaler för att få oss att mötas och hänga kvar längre; som caféer i klädbutiker, och matbutiker med restauranger.

Folk åker mer sällan till en plats bara för att handla. Att skapa en blandning av verksamheter är ett sätt att få folk att röra sig i området.

– Jag kommer inte åka till Mall of Scandinavia för att handla utan för att uppleva saker, säger trendspanaren Stefan Nilsson och tar som exempel Shanghai-varuhuset K11 som blandar konstgallerier, modebutiker och aktiviteter som matlagningskurser. Vilket även Vasakronan anammat när de bygger nya kvarter kring Sergelskraporna. Där satsar man nu på större blandning av bostäder, restauranger och mötesplatser som en soltrappa och takparker.

ett diagram som visar vad som är viktigast för att skapa en trevlig atmosfär i en handelsplats. från svensk handel

Vi på LikeHouse har lång erfarenhet av att jobba med köpcentrum och gallerior både vad gäller målgruppsanalyser och mediaplanering som driver tillväxt, och även produktion av innehåll.


(Källor: Svensk Handel, Dagens handel, ehandel.se, Mitt i)

Comments


LikeHouse kommunikation och media AB 

Skeppargatan 26

114 52 Stockholm

Org. nr: 559081-1724

Knivskarpa reflektioner – direkt i din inkorg! Prenumenera på vårt nyhetsbrev!

Genom att klicka på skickaknappen godkänner du att dina uppgifter behandlas enligt vår integritetspolicy

  • LinkedIn
Branschvinnare 2023 bild

Branschvinnare i Sverige AB utser årligen de företag som får utmärkelsen Branschvinnare baserat på föregående års bokslut. En Branschvinnare är ett företag som har överträffat den egna branschens utveckling i såväl omsättning som resultat. Företaget måste även visa ett positivt resultat. Snittet räknas fram en gång per år och baseras på samtliga företag inom den aktuella branschen. I snitt är det bara 14,8 % av Sveriges aktiebolag som tilldelas utmärkelsen 2024. Branschindelningen är baserad på företagens SNI-kod.

Följ oss gärna på Linkedin!

bottom of page