Som världens största annonsör fungerar Procter & Gamble som något av en måttstock och ett riktmärke för annonsvärlden som helhet. De senaste åren har jätten, som äger varumärken som Gillette, Yes och Pampers, dragit ned speciellt på sina digitala medieinvesteringar.
Nu visar det sig att koncernen återigen ökar sina investeringar i marknadsföring och kommunikation. Mellan juni 2019 och juni 2020 ökade de globala investeringarna med cirka sex miljarder kronor, motsvarande en ökning på 8,5 procent. Trots coronakrisen, som slog till i mars, innebär det den första ökningen sedan 2016.
Även Unilever ökar sina investeringar nu trots att man har drabbats hårt av coronakrisen. När andra kvartalet redovisades stod det klart att bolaget för första gången på 16 år visat minustillväxt.
Enligt Unilevers VD Alan Jope, så har det aldrig varit viktigare för varumärken att visa hur de gör nytta – dvs budskapen man kommunicerar blir viktigare är någonsin.
– Det har aldrig varit mer relevant för varumärken att visa upp det positiva de bidrar med till samhället, och att på ett autentiskt sätt ta itu med frågor som konsumenterna bryr sig om, så vi investerar mer av vår marknadsföringsbudget på kommunikation som är tydligt meningsfull. Och vi ser att dessa varumärken betyder mer för konsumenter, och presterar bättre, säger han.
Nu har även flera stora annonser har återvänt till Facebook efter bojkotten. Över 1000 annonsörer drog in sin reklam i en protest mot hatiskt innehåll på sajten. Bland de anslutna företagen har tunga namn som Adidas, Unilever och Verizon, liksom svenska Oatly och SJ, anslutit sig. Men nu återvänder de flesta som anser att Facebook börjat ta sitt ansvar. (Källa: Wall Street Journal/Resumé)
Medieinvesteringarna i Sverige fortsatte att rasa under sommarmånaderna. Totalt har de minskat med över två miljarder kronor sedan årsskiftet. Men nedgången under sommaren är dock något mindre än under april och maj, då den låg på 35-50 procent. Även om vi inte kan tala om någon återhämtning ännu, så kan vi i alla fall notera att nedgången är mindre än tidigare – trots att jämförelseperioden 2019 var stark.
I juli månad ökade till exempel Online video med 48,8 procent, radio med 13,5 procent, sociala medier med 12,3 procent, tv med 1,7 procent och kategorin övrigt – som avser bland annat strategisk rådgivning och events samt annonsering som inte faller inom någon av de andra kategorierna – ökade med 8 procent. (Källa: Sveriges Mediebyråer)
Vi tror att vi kommer att se en återhämtning under hösten när fler annonsörer inser att man måste vårda sina varumärken för att inte halka efter.
Har du frågor om media, varumärken eller annat som rör kommunikation och media kontakta oss på Likehouse.
Comments