top of page

Alla hjärtans dag – bra för handeln, bra för kärleken.


Alla Hjärtans dag är en relativt ny högtid i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Dagens namn är efter ett romerskt helgon: Valentin, som man egentligen inte vet så mycket om idag. Anledningen till att han är ihågkommen på den 14 februari är att man på medeltiden ansåg detta vara vårens fösta dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till "låtsaspar" för ett år på Valentindagen.


Alla hjärtans dag-annons i DN 1957

Sedan dess har Valentine’s Day varit en romantikens dag i England. De första Valentinkorten dök upp i England på 1400-talet, och under 1700-talet började man sälja kommersiellt framställda kort.


Alla Hjärtans dags väg till Sverige gick via handeln, som såg marknadsföringsmöjligheter i denna dag. Första Valentin-skyltningen i Sverige gjordes år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat.


Svenska handlare uppger att Alla Hjärtans dag är den 8:e viktigaste försäljningsperioden. Den betyder mest för försäljningen i dagligvaruhandeln, där nästan hälften av handlarna anser att dagen är viktig. Drygt 4 av 10 svenskar planerar att uppmärksamma Alla hjärtans dag. Yngre uppmärksammar dagen i högre utsträckning än äldre, och i genomsnitt spenderar man knappt 500 kronor. För handelns del motsvarar detta cirka 750 miljoner kronor.

Många firar Alla Hjärtans dag genom att gå på restaurang, vilket borde ge restaurangbranschen en ovanligt bra måndag.Choklad – bra för hjärtat?

På Alla hjärtans dag ökar försäljningen av choklad och rosor med 55%. Och choklad är inte bara en romantisk gåva som smakar gott; det finns forskning som visar att choklad är bra för hjärtat på fler sätt. Bl a Dr Chayakrit Krittanawong på Baylor College of medicine i Houston konstaterar: "Clinical trials have shown that the consumption of chocolate has favorable effects on blood pressure and endothelial function."Kärlek online

Inte bara digital annonsering har ökat, även dejtandet har ökat mer online, speciellt under pandemin.

Totalt sett bland internetanvändarna har 10% ägnat sig åt nätdejting det senaste året. Bland singlarna har 26% nätdejtat, det vill säga lite mer än var fjärde singel. Män har nätdejtat i högre grad än kvinnor. Under 2021 har 3 av 10 singelmän nätdejtat jämfört med drygt 2 av 10 singelkvinnor.

Nätdejting har under 2021 förekommit i alla åldrar men i synnerhet bland de yngsta. Bland singlar födda på 90- och 00-talet har nästan hälften 45% nätdejtat.

Tinder är den plattform som de flesta dejtarna använder. Kanske är det ett ypperligt tillfälle för en chokladproducent eller blomleverantör att ha en Alla Hjärtans dag-kampanj på Tinder.

Ordmoln "Vilken dejtingsajt/dejtingapp träffades ni på?" (Källa: Svenskarna och Internet 2021)


Källor: Handels Utredningsinstitut, Internetstiftelsen och Nordiska muséetComments


bottom of page