top of page

Bättre sent än aldrig? Nu lanserar Apple sin AI-tjänst Apple Intelligence.


Det tog 1,5 år efter att Chat GPT lanserades som Apples vd Tim Cook till slut presenterade lanseringen av Apples AI-plattform "Apple Intelligence". Kommer de att lyckas komma ikapp de stora konkurrenterna när det gäller utvecklingen av AI?

 

AI ska i stort sett genomsyra alla Apples produkter och AI-assistenten Siri får en rejäl uppgradering och kommer bland annat ha tillgång till OpenAI:s Chat GPT 4.0 – men Apple har fortfarande en bra bit kvar till AI-jättarna.

 

Det kan också komma att dröja innan Apple börjar tjäna pengar på AI, skriver Bloombergs Mark Gurman. Många av de nya funktionerna kommer inte finnas tillgängliga förrän nästa år. Samtidigt har Google och Microsoft redan börjat generera intäkter från sina AI-verktyg. Enligt The Verge säger Bloomberg även att inga pengar är inblandade – åtminstone inte ännu – i samarbetet mellan Apple och Open AI. Än så länge är det exponeringen som är valuta. 

 

Trots sin sena lansering så tror man ändå att Apple kommer att lyckas. ”Bara genom sin storlek kommer Apple Intelligence snabbt bli en dominerande spelare på marknaden”, skriver Dagens Industris Henrik Ek. 

 

En som inte var glad över Apples planer på att integrera Chat GPT var Elon Musk. I ett inlägg på X skrev han att han tänker förbjuda Iphones på sina företag om samarbetet blir av. ”Apple har ingen aning om vad som kommer att hända när de väl har lämnat över din data till Open AI. De blåser dig.”, skrev han. 

 

Apple uppgav vid sin presentation att man bygger in ett integritetsskydd och att Open AI inte kommer att kunna spara förfrågningar. Enligt Apples mjukvaruchef Craig Federighi är det även tänkbart med andra, liknande samarbeten, till exempel med Googles AI-modell Gemini. Förhoppningen är att användarna ska kunna välja mellan olika AI-modeller med Apple Intelligence. ”Vi tror att användarna kommer att utveckla preferenser för specifika modeller beroende på vad de vill göra, kanske en för att skriva texter och en annan för kodning. Så vi vill ge dem möjligheten att välja den modell de önskar.”, säger han.En annan AI- nyhet: OpenAI lanserar GPT store


I januari detta år släppte OpenAI sin egna app-butik kallad "GPT Store" där man kan hitta olika AI-verktyg för alla möjliga ändamål, från analys till bildgenerering. I maj gjordes GPT Store tillgänglig även för dom som inte har en GPT plus prenumeration, så det är fritt fram att prova.

Du kan även träna din egna AI och lägga upp på GPT Store, förutsatt att du har en GPT plus prenumeration. Det kan dock vara bra att ha i beaktande att GPT Store fortfarande är väldigt ny och att det än så länge finns en del verktyg med tveksam kvalitet i utbudet. Därtill krävs en GPT plus prenumeration för vissa appar, såsom vissa bildgenereringasappar.


Källor: Omni, Dagens Industri, Bloomberg

Bilden är AI-genererad.


Använder du AI-tjänster i ditt yrke?

  • 0%Ja

  • 0%Nej

 


Comments


bottom of page