top of page

Får ditt varumärke tillräckligt med uppmärksamhet?Med ett ständigt växande medialandskap av nya plattformar och medier som erbjuder annonseringsmöjligheter, är det inte helt lätt att veta var man bäst marknadsför sitt varumärke. Många forskningsstudier har visat att Attention – dvs uppmärksamhet – hjälper till att bygga varumärken och driva försäljning. Om vårt varumärke eller vår annonsering får uppmärksamhet eller inte beror på ett antal olika faktorer. Här är några av dem.


Målgruppens inställning till reklam i mediet

Studier visar det finns en korrelation på hela 90% mellan vilka mediekanaler som konsumenter hävdar fångar deras uppmärksamhet och de mediekanaler som konsumenter är positivt inställda till att se reklam i. På samma sätt, men åt andra hållet, har man sett en stark negativ korrelation på 97% mellan uppmärksamhet och kanaler som konsumenter försöker undvika eller ignorera reklam i. Det innebär att annonser med placering i medier konsumenter är positivt inställda till, har en mycket bättre position att fånga och behålla uppmärksamheten. 


Nedan är de medier som konsumenter anser fångar deras uppmärksamhet mest, samt till höger de medier som marknadsförare listar i topp. Och som vi ser är det viss skillnad. T ex är influencers högst rankad hos många marknadsförare, men kvalar inte in bland topp-3 hos konsumenterna.

Globala konsumenter - Globala marknadsförare -

fångar uppmärksamhet levererar uppmärksamhet 


1. Bioannonser 1. Influencerinnehåll  

2. Out of home-annonser 2. Bioannonser  

3. Digitala out of home-annonser  3. Tv-annonser 

Källa: Kantar Media reactions 2023 (Du hittar rapporten här på vår hemsida).Displayformat som ger mer attention


Inom digital display är det stor skillnad på möjligheterna att få uppmärksamhet, attention. Schibsted gjorde nyligen en eye tracking-studie med hjälp av Handelshögskolan i Stockholm, som heter "Attention Study report" (Rapporten finns här på vår hemsida för nedladdning och läsning). Slutsatsen är att skillnaden kan vara mellan 5 och 50 % att din annons blir sedd. 


Det som spelar in är för det första: val av site (trovärdighet och lästid), dvs beroende på vilka siter du väljer att annonsera på, kommer din annons uppmärksammas olika mycket. I Schibsteds studie har man jämfört fixation (att man tittat på annonsen), mellan olika siter – och köper du på alla möjliga siter kommer du sannolikt inte uppnå en snittfixation på mer än 10-15%. Nyhetssiter får en uppnår en snittfixation på ca 25-30% och nyhetssiters bloggar presterar runt 50-60% fixation. Med andra ord: köper du på siter som du inte känner till, men som har väldigt låg CPM, kan du räkna med att den stora majoriteten inte ens kommer att se din annons. Kom också ihåg att tiden vi tittar på en annons kan variera mycket, så ha alltid med ditt varumärke synligt i annonsen från början.


Som vi också tidigare skrivit om är även placeringen på siten och annonsstorleken av stor vikt för huruvida din annons uppmärksammas eller ej. Större format och placeringar inne i artiklar kanske har högre kostnad per exponering (CPM), men är i slutänden mer värda att investera i då dessa har betydligt större chans att uppmärksammas och bli ihågkomna. Även forskaren Dr Karen Nielsen Field har gång på gång upprepat vikten av Attention, alltså synlighet, och att ”Share of Screen”, har avgörande betydelse för effekten av marknadsföringen. Hon har skrivit flera böcker i ämnet, bl.a. The Attention Economy and How Media Works (https://www.amplifiedintelligence.com.au/dr-karen-nelson-field/ ).Om du använder video, glöm inte tv!


Peter Field, som är en välkänd person inom marknadsföringsforskningen, betonar vikten av uppmärksamhet i reklam och att effektiv videoannonsering kräver minst 2,5 sekunders uppmärksamhet för att skapa bestående intryck. Tv-reklam är därför särskilt effektiv tack vare dess förmåga att fånga tittarnas uppmärksamhet och bygga långsiktiga varumärkesvärden. System1:s data visar att oavbrutna (non skippable) reklamfilmer på Youtube nästan kan matcha tv-reklam när det gäller att bygga uppmärksamhet, men att det är tv som enklast uppnår längre uppmärksamhetsperioder. En 15-sekunders tv-reklam når till exempel i genomsnitt 7,5 sekunders aktiv uppmärksamhet, medan en 30-sekunders spot når imponerande 13,8 sekunder. 

(Se hela Peter Fields presentation på YouTube om tv:s effektivitet )Prata med oss på LikeHouse om du vill veta mer om hur du når din målgrupp och vilka format och placeringar som ger bäst uppmärksamhet.

Hozzászólások


bottom of page